Informatie voor jou als werknemer
Meest gestelde vragen
Op basis van de richtlijnen van het RIVM hanteren wij het volgende beleid als je symptomen van COVID-19 vertoont:
- Iedereen met één of meer van onderstaande klachten moet thuisblijven.
- Iedereen met dergelijke klachten die passen bij het nieuwe coronavirus kan zich laten testen. Het is van groot belang dat zorgmedewerkers (en hun huisgenoten) zich bij klachten direct laten testen.
- Totdat de testuitslag bekend is blijft de persoon met klachten thuis. Als deze persoon koorts en/of benauwdheid heeft, dan moeten ook alle huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag.
De symptomen passend bij COVID-19 zijn
- verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en/of
- hoesten; en/of
- benauwdheid en/of
- verhoging of koorts en/of
- plotseling verlies van reuk en/of smaak.
Testuitslag
Is de uitslag negatief, dan kan je aan de slag.
Bij een positieve uitslag moet je thuisblijven tot minimaal 7 dagen na de start van de klachten EN 48 uur koortsvrij EN 24 uur geheel klachtenvrij.
De regels die gelden op het gebied van arbeidsomstandigheden zijn vastgelegd in de arbeidsomstandighedenwet, de zogenaamde Arbo-wet. In deze wet worden de regels beschreven die de veiligheid en de gezondheid op de werkplek zoveel mogelijk waarborgen. Voor u is het van belang om te weten dat het bedrijf waar u werkt verplicht is u te informeren over de eventuele risico’s op de werkplek. Hiertoe ontvangt u, indien van toepassing, bij aanvang van uw werkzaamheden via Zorgfactory een zogenaamd risico-inventarisatie en -evaluatie. Door ondertekening van uw overeenkomst verklaart u een exemplaar van de risico inventarisatie en -evaluatie te hebben ontvangen. U dient er zelf voor te zorgen dat de informatie ter harte wordt genomen en dat u de instructies ook daadwerkelijk opvolgt.
Bij werken hoort een salaris. De hoogte van uw salaris komt tot stand in overleg met Zorgfactory, het bedrijf waar u werkt en uzelf. De hoogte van uw salaris is gebaseerd op het uurloon geldend in de van toepassing zijnde cao, bijvoorbeeld cao VVT. Uw salaris wordt omgerekend naar een bruto-uurloon. Dit is nodig omdat uw werkduur kan afwijken van wat gebruikelijk is: geen volledige maand, geen 38 uur per week, etc. Uw exacte bruto verdiensten berekent u door dit uurloon te vermenigvuldigen met het aantal uren dat u in een betreffende week hebt gewerkt.
Wanneer u jonger dan 18 jaar bent, hoeft u geen basisverzekering af te sluiten en betaalt u dus geen nominale premie. In dit geval is het voldoende als uw ouders de (verplichte) basisverzekering hebben afgesloten.
Paspoort
Identiteitskaart
Vreemdelingendocument en bijbehoren (indien van toepassing)
Als u ziek wordt, meldt u dat diezelfde dag voor 10.00 uur telefonisch bij Zorgfactory. Tevens dient u dit te melden voor aanvang van uw werk bij het bedrijf waar u werkzaam bent. Hetzelfde geldt ook voor de betermelding. Kijk bij voor werknemers -> formulieren -> verzuimbeleid voor alle info.
Zorgfactory ontvangt u gewerkte uren van onze opdrachtgevers, tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt. Wij verwerken alleen door de opdrachtgevers geaccordeerde uren. In december van dit jaar zal het urenbriefje vervangen worden door een digitaal urensysteem. De uren dienen voor maandagochtend 9.00 uur te zijn ingevuld en goedgekeurd door werkgever.
U ontvangt u jaaropgave na de jaarwisseling. Deze sturen wij u naar uw e-mailadres. Deze kan slechts eenmalig worden verstrekt, dus vergeet nooit om een wijziging door te geven aan Zorgfactory.
Het kan zijn dat e-UUR niet meer werkt vanwege een update op je telefoon. Het advies is om e-UUR te verwijderen en dan opnieuw te downloaden. Mocht e-UUR daarna nog niet werken neem dan contact met ons op via: mail@zorgfactory.nl of 0599-589080.
Mocht u vraag er helaas niet bij staan, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via mail naar mail@zorgfactory.nl of bellen naar het nummer 0599-58 90 80 voor meer informatie.
Wil je vrij zijn op een ingeroosterde werkdag die samenvalt met een feestdag dan neem je vakantie- uren op. Dit staat vastgelegd in de cao VVT onder artikel 6.6.
Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag en de door de overheid erkende nationale feest- en gedenkdagen, waaronder Koningsdag òf de door de overheid aangewezen dag waarop Koningsdag gevierd wordt en 5 mei.
Ja, werknemers hebben bij een dienstverband van 36 uur recht op 144 wettelijke en 58,4 uur bovenwettelijke doorbetaalde vakantie-uren per jaar. Daarnaast ontvangen alle werknemers ongeacht leeftijd, 35 extra bovenwettelijk vakantie – uren. Dit ‘verlofmandje’ is bedoeld om verlofuren op te kunnen nemen op feestdagen, calamiteiten en ander kortverzuimverlof.
Heeft u klachten die horen bij corona? Voorkom dat u andere mensen besmet.
- Blijf thuis en maak een afspraak om u te laten testen.
- Ook bij een milde verkoudheid, zoals een loopneus.
- Blijf thuis tot u de testuitslag weet.
Medewerkers in de zorg die contact hebben met patiënten en cliënten krijgen een boostervaccinatie aangeboden.
De boostervaccinatie is bedoeld om bij te dragen aan de continuïteit van de zorg.
De boostervaccinatie moet minimaal 6 maanden na de laatste coronavaccinatie(s) gegeven worden. Heb je corona gekregen na de vaccinatie dan moet er ook 6 maanden zitten tussen de besmetting en de boostervaccinatie.
De boostervaccinatie van zorgmedewerkers start op 19 november 2021.
- Ziekenhuizen vaccineren eigen medewerkers, ambulancemedewerkers, medewerkers van revalidatie instellingen en categorale instellingen, huisartsen en hun medewerkers.
- Medewerkers in de andere zorgsectoren kunnen terecht op GGD- locaties. Zij krijgen hiervoor via het RIVM een uitnodiging. De vaccinaties worden uitgevoerd door mensen uit de hele zorgkolom onder verantwoordelijkheid van de GGD.
- Zorginstellingen die dat kunnen en willen, kunnen ook zelf hun medewerkers prikken.
Voor meer informatie: Boostervaccinatie voor de zorg of www.coronavaccinatie.nl/booster